Çevik Yaklaşım Nedir? Covid-19 Sürecinde Çevik Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?, Çevik yaklaşım son dönemlerde gündeme gelmiş ve gündeme gelmekle kalmamış şirketler ve organizasyonlar için gereklilik zorunla bir hale dönüşmüştür.
Peki çevik yaklaşım nedir?
Bildiğimiz üzere son 20 yıldır dünya çok hızlı bir dönüşüm içerisine girdi ve bu hızlı dönüşüm ivmesini sürekli artırarak devam etmektedir.
Çevik yaklaşım ise bu değişimlere direnç sağlamayı için ve bu değişimi bir avantaj haline getirmeyi sağlamaktadır . Nokia şirketi çevik yaklaşım noktasında olumsuz yönde en büyük örneği sergiledi. Bir zamanlar en büyük telefon şirketi ve piyasaya yön veren durumda iken şimdilerde ise diğer şirketlerin gölgesinde altında kaldı.
Bunların nedenlerini ve çevik yaklaşımın gerekliliğini 5 madde ile listeleyebiliriz:
- Belirsizlik ortamı
- Hızlı değişimler
- Dünya rekabeti
- Yeni teknolojiler
- Yeni iş modelleri
Bu maddeler hepimizin bildiği o meşhur sözü aklımıza getiriyor ; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bu bahsettiğimiz maddeler sürdürülebilir bir organizasyon kurmak için çevik yaklaşımı zorunlu hale getiriyor .
Çevik organizasyon kurmak ise 4 temel ilişki gerektiriyor ;
Stratejiniz altında itici güçlerinizi belirlemeniz lazım. Doğal olarak itici güçleriniz motivasyonunuzu oluştururken kültür yapınızı da inşa etmeye başlayacaktır. Hedefleriniz doğrultusunda oluşan kültürünüz ise yapınızı oluşturmaya başlayacaktır. Yapınızın kabiliyetleri doğrultusunda ise itici güçleriniz oluşacaktır ve bu döngü sürekli devam edecektir.
Bu yapıda oluşturulacak nihai hedef ise ;
- İş sahipliği yüksek, karar verme yetisi sahibi, kendilerini yetkin hisseden ve motive olmuş çalışanlar,
- Artan yenilikçilik yeteneği ile gelişen, değer yaratmaya odaklı bir şirket kültürü,
- Çok disiplinli bir çalışma ortamı ile sürekli öğrenen organizasyon niteliği
- Organizasyonun bütününe yayılan ve farklı departmanların birlikte işlerliğiyle anlam kazanan bir çalışma modeli, olmalıdır.
Bu hızlı değişimin günümüzde en büyük tetikleyici ise Covid-19 oldu. Birçok şirket ve organizasyon batma riskiyle karşılaşırken bazıları ise bu durumu avantaja çevirmeyi başardı. Üretim kanallarının yavaşlaması ve dijital dönüşümün hızlanması bizlere tekrar organizasyonumuz ya da şirketimiz ne kadar çevik sorusunu karşımıza getirdi.
Peki Covid-19 sürecinde çevik yaklaşım nasıl sergileyebiliriz?
- Bilinmeyenleri azaltmaya çalışın
- Kontrolünüz altında olan noktaları belirleyip daha etkili hale getirin
- Şirketinizin veya organizasyonunuzun vizyon ve misyonunu unutmayın
- Bu vizyon ve misyonunuzu çalışanlarınıza hatırlatın
- İletişim kopukluğuna izin vermeyin