Search
Generic filters
Exact matches only

Bluetooth Teknolojisi

0 5 sene önce

Merhaba, bu yazımda sizlere geçmişten günümüze Bluetooth teknolojisini açıklamaya çalışacağım.

 Bluetooth ismi Danimarka Kralı I. Harald‘ın lakabından gelmektedir. Bir rivayete göre Danimarka Kralı I. Harald‘ın “Bluetooth” takma adını alma sebebi mavimsi görünen çürük bir dişten almaktadır. Ayrıca Bluetooth’un simgesi de İskandinav alfabesine göre ‘H’ ve ‘B’ harflerinin birleşiminden meydana gelmektedir.

   Bluetooth, sabit veya taşınabilir cihazlar arasında radyo dalgaları ile veri aktarımını sağlayarak kablosuz iletişimi gerçekleştirmek amacıyla icat edilmiş Radyo Frekansı (RF) teknolojisidir.

Ericsson Mobile’ın teknoloji sorumlusu Dr. Nils Rydbeck ve mucit Dr. Johan Ullman’ın bir çift kablosuz kulaklık geliştirmek için 1989 yılında bir fikir buldular. Bu fikri mükemmelleştirmek ve hayat geçirmek için Dr. Jaap Haartsen’i projenin başına getirdiler. Böylece Bluetooth teknolojisi ilk olarak 1994 yılında Ericsson firması tarafından kullanılmış oldu. İlk kez kullanıldığı günden beri yaygın olarak dünya genelinde kullanılmaya devam edilmektedir.

Bluetooth Nerelerde Kullanılır?

   Telefonlar, bilgisayarlar, kulaklıklar, müzik setleri, TV’ler, kameralar, arabalar, tabletler, oyun konsolları, klavyeler, Mouse, saatler, telsizler… Yeni nesil Bluetooth 5.0 teknolojisi ise eskiye göre daha uzun mesafelerde, daha hızlı ve daha düşük enerji tüketimi özelliğine sahip olacak. Böylece birçok alanda daha kullanılmaya başlanacaktır.

Bluetooth Nasıl Çalışır?

   Bluetooth teknolojisi hızlı ve pratiktir. Bluetooth teknolojisinde aynı frekans bandı içinde yer alan cihazların birbiriyle karışmasını engellenmesi amacıyla frekans zıplama adı verilen bir teknoloji kullanılır. Bu sayede mevcut frekans bandı 79 ayrı kanala bölünerek saniyede 1600 defa rastgele olacak şekilde kendi arasında değişir.

Etkileşime girecek olan cihazların kapasitesine ve çekim gücüne göre veri aktarım hızı değişiklik gösterir.

Bluetooth kullanılarak yapılan veri aktarım hızı cihazların kapasitesine göre 1 Mbps ile 721 Mbps arasında değişiklik gösterir. 2,4 Ghz yani saniyede 2,4 milyar dalga hızıyla iletişim kurulurken, iki cihaz arasındaki mesafenin de 10 metre kadar olması iyi bir performans elde edebilmek için gereklidir.

Ayrıca Bluetooth’da 1mV güç kullanır.

Bluetooth teknolojisinde bağlı cihazların Bluetooth ağına “Piconet” denir. Bir Piconet ağı kullanılarak toplam 8 adet Bluetooth cihazı işlev gösterebilir.

Piconet ağında bir adet yönetici cihaz ile 7 tane de yönetilen cihaz mevcuttur.

Diğer Bluetooth ağı ise “Scatternet” olarak adlandırılır. Scatternet sayesinde Bluetooth aygıtları daha esnek bir şekilde kullanılır.

Birden fazla Piconet’in bir araya gelmesi ile işlev gösterir. Sayıca fazla olan küçük Bluetooth cihazlarının aynı alan içinde haberleşmesini sağlayan bir sistemdir.

Bluetooth’da Siber Güvenlik

   Kullanıcı koruması ve bilgi gizliliğini sağlayabilmek için, hem uygulama katmanında (application layer) hem de bağ katmanında (link layer) güvenlik önemleri düşünülmüştür.

Bluetooth teknolojisi cihazımızda güçlü bir PIN kodu kullanma ve Bluetooth ayarını ‘keşfedilmez’ modunda tutma yöntemleriyle kullanıcılarının daha güvende hissetmelerini sağlıyor.

Güvenlik Açıkları :

  • Bluejacking, Bluetooth üzerinden istenmeyen mesajların cep telefonları, PDA‘lar veya dizüstü bilgisayarlar gibi Bluetooth özellikli cihazlara gönderilmesiyle, OBEX protokolü üzerinden ad alanında genellikle bir Bluetooth özellikli cihaza mesaj içeren bir vCard göndermesidir.
  • Bluesnarfing, yetenekli bir hackerın, kullanıcısının izni veya bilgisi olmadan cep telefonu üzerindeki telefon rehberi, resimler, takvim ve EMEI (Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği) gibi verilere ulaşmasını içerir.
  • Bluebugging, yetenekli bir kişinin, sahibinin bilgisi veya onayı olmadan bir cep telefonunun komutlarına ulaşmasını içerir. Bu, hackerın, çağrı yapmasına veya mesaj göndermesine, takvim veya telefon rehberini okumasına ve not yazmasına, telefon konuşmalarını dinlemesine ve İnternete bağlanmasına imkan verir.
  • Car Whisperer, Bluetooth destekli araba ses sistemlerinden ses verisi çalma.

Bluetooth sağlığa zararlı mı?

   Bluetooth teknolojisinin insan sağlığı üzerinde yeterli araştırma ne yazık ki yapılamamıştır. Ancak biliniyor ki Bluetooth kulaklıklardaki iyonize etmeyen radyosyon oranı cep telefonlarına göre oldukça azdır. ABD’de insanları aşırı radyasyona maruz bırakmamak ve telefon üreticilerini denetlemek amacıyla Federal İletişim Komisyonu (Federal Communications Commission) kurulmuştur.

Eğer yeni bir Bluetooth özelliği olan bir cihaz alacaksak Özgül emilim oranı (SAR)’na dikkat etmemiz gerekiyor. Özgül emilim oranı (SAR), radyo frekansı elektromanyetik alanından gelen enerjinin insan vücudu tarafından ne kadar absorbe edildiğinin (emildiğinin) bir ölçümüdür.

Bir Cevap Yazın

X