Search
Generic filters
Exact matches only

E-Ticarette Pazaryeri Reklamcılığının 2022 Trendleri

0 3 sene önce

E-TİCARETTE 2022’NİN GÜNDEMİ

MÜŞTERİLERİN ALIŞVERIŞ SÜREÇLERİ OLACAK

Türkiye’nin öncü ve global reklam teknolojileri markası GoWit, önemli bir çalışmaya imza atarak, 2022’de izlenilmesi gereken e-ticarette teknoloji trendlerini duyurdu. Buna göre canlı yayında alışveriş, arttırılmış sanal gerçeklik ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimini arttırmak gibi konular, bu yıl e-ticarete yön veren markalarının birincil gündem maddesi olacak.

Reklamcılık sektöründe 10 yılı aşkın deneyime sahip olan Emrah Adsan, Şerafettin Yarar ve Ahmet Enes Dabanlıoğlu’nun bir araya gelmesiyle 2019’da start-up olarak kurulan ve bu yılın başında Amerika pazarına açılan GoWit, sektör için rehber niteliğinde bir çalışmaya imza attı.

Türkiye’nin global reklam teknolojileri markası GoWit, 2022’de izlenilmesi gereken e-ticaret teknoloji trendlerini açıkladı. Geleceği yakalamak ve e-ticarete yön vermek isteyen markalar için bu trendler, bu yıl en önemli gündem maddesi olacak.

Tüm dünyada yaşanan Kovid-19 krizi, son 3 yıllık süreçte e-ticaret hacminin hızla artmasını sağlayarak, ticarette dijitalleşme süreçlerini beklenenden daha kısa bir süre içerisinde hayata geçirdi. Araştırmalara göre, Türkiye’deki en iyi 100 e-ticaret pazar yerinin ticaret hacmi, 2018 yılından beri yüzde 85 arttı. E-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar yüzde 42 artarak 58 milyona ulaşması bekleniyor.

 

Canlı Yayında Alışveriş

Araştırmalar, sosyal ağlarda gerçekleşen alışverişlerin yüzde 63’ünün planlanmadan yapıldığını gösteriyor. E-ticaret pazar yerlerinde kullanıcıların iade oranlarını düşürmek amacıyla birçok yöntem uygulanıyor. Bu soruna olası bir çözüm olan canlı alışveriş sayesinde kullanıcılar ürünü deneyimleyen veya tanıtan insanı izleyerek sorular sorabiliyor ve anında satın alabiliyor.  Markaların deneyimsel alışveriş ile çevrimiçi alışverişi birleştirmesine olanak tanıyan canlı alışveriş deneyimi, geçmişte ve günümüzde geleneksel televizyon kanallarında yapılan canlı alışverişe benzer; ancak çok daha etkileşimli bir deneyim sunuyor.  Ürün ve akımları viral yapabilme yetkinliği ile bilinen TikTok bu yöntemi izleyen şirketlerin başarılı örneklerinden biri. İstatistiklere göre #TikTokMadeMeBuyIt 2021 yılında 6 milyardan fazla gösterim aldı. Canlı yayın üzerinde alışveriş yapılabilmesini sağlayarak kullanıcıları platform üzerinde tutmayı hedefleyen TikTok’ta video görüntülemelerini satın almaya dönüştürmeyi hedefleyen bir pazarlama metodu olan alışveriş yapılabilir videolar sayesinde, kullanıcıların videoyu izledikleri sırada video içerisinde yer alan ürünleri tek tuşla satın alabilmesine olanak tanınıyor. Bu sayede satın alma süreci kısalıyor ve müşteri deneyimi iyileşiyor.

 

Artırılmış Sanal Gerçeklik İle Ürün Deneyimi

Blok zinciri teknolojisi, tüm dünyada hızla gelişerek çoğu sektörde etkisini artırıyor. E-ticaret sektörü içinse yalnızca kripto paralar ile sınırlı kalmayarak merkeziyetsizleşme, hız kazanma, daha güvenilir ve ekonomik iş süreçleri ve metaverse gibi birçok farklı dalıyla fayda sağlıyor. Araştırmalara göre, 2025’e kadar blok zinciri pazar hacminin 39,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

E-ticaret, kullanıcılara hızlı ve anında erişilebilir bir alışveriş deneyimi sunarken geleneksel alışverişin aksine fiziksel olarak ürün deneyimleme fırsatı vermez. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik kavramlarının hızlıca yayılması ise bu soruna bir çözüm getirerek e-ticaret ve geleneksel alışveriş dünyasını birleştirebilecek faktörlerin başında geliyor, özellikle iade oranının fazla olduğu kategorilerde kullanıcı deneyimini bu teknolojiler ile zenginleştirmek e-ticaret pazar yerleri için zorunlu hale geliyor.

Blok zinciri teknolojisi e-ticaret pazar yerlerini merkeziyetsizleştirerek kullanılan aracı kurum ve kuruluşları kaldırıyor ve ödemeler, operasyonel süreçler ve tedarik zincirinde daha şeffaf, güvenilir ve verimli hale getiriyor.

 

E-ticarette Kişiselleştirmenin ve Yeni Gelir Kanalları Yaratmanın Önemi Artacak

E-ticaret pazar yerleri, reklam geliri elde edebilecekleri arama sonuçları ve çeşitli sayfalar gibi envanterlerini tüm verimliliği ile kullanmıyor. Amazon’un 2003 yılında başlattığı pazar yeri reklamcılığı, 2021 itibariyle 31 milyar dolarlık gelir ile Amazon’un brüt ticari değerinin yüzde 10’unu oluşturuyor. Bu istatistikler, yerli oyuncuların Amazon, Alibaba gibi pazar yeri reklamcılığı stratejisini izlemeleri gerektiğini gösteriyor. Ancak pazar yeri reklamcılığının gerektirdiği teknik deneyim ve operasyonel süreçler sebebiyle, şirket içi yazılım geliştirme süreci zorlayıcı ve zaman alıcı olabiliyor.

Araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 80’i kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunan markalardan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Bununla birlikte, 2023 yılı itibariyle üçüncü parti çerezlerin kullanımının ortadan kalkması ile, müşterilerin alışveriş süreçlerini takip etmek birçok marka için zorlaşırken, pazar yerlerini de kullanıcıları platform dışarısında hedeflemek ile ilgili zorluklar bekliyor. Bu da e-ticaret platformlarına ait ürün arama sonuçları, detay ve kategori sayfaları gibi çeşitli envanterlerin değerini fazlasıyla artırmış olacak. Pazar yeri reklamcılığı ile pazar yerleri kendilerine ait envanterleri ve birinci parti müşteri verilerini çok daha etkili kullanarak site içi reklamcılık yapabilecek. Facebook, Google vb. Platformlarda hedefleme ve yeniden hedefleme yaparak site dışı reklamcılığı da sürdürebilecek.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz: https://link.medium.com/aG0IT9BBppb

Bir Cevap Yazın

X