Oyun Motorları, Oyun motoru –başka bir değişle grafik motoru– oyunları geliştirmek için gerekli olan yazılmış bilgisayar programlardır.
Bu programlarla birlikte oyun yapımı, yazılım ağırlıklı bir görev olmaktan çıkar ve daha çok hayal gücüne ve estetik algısına dayalı bir görev haline dönüşür. Çünkü oyun yapımında gerekli olan tüm yazılımsal kısımları oyun motoru içinde barındırır.
Örneğin bir çevre dizayn ediyorsunuz ve etrafı ağaçlandırmak, yeşillendirmek istediniz. Bunu yapmak için uzun uzun kod yazmaktansa grafik motorunun kütüphanesinden daha önce yazılmış olan çeşitli ağaç modellerinden birini seçip istediğiniz yere kolayca konumlandırabilirsiniz. Böylece hayalinizdeki haritayı rahatça oluşturabilirsiniz.
Günümüzde yaygın kullanılan grafik motorlarından bazıları; Unity 3D, Unreal Engine, Cryengine’dir.
Bunların içinden özellikle Cryengine dönemine damgasını vurmuş bir motordur. İki Türk kardeşin, Almanya merkezli kurduğu Crytek firması Cryengine grafik motoruyla tasarladığı ve 2004 yılında piyasaya sürdüğü Far Cry oyunu ile birçok ödülün de sahibi olarak dikkatleri üzerlerine çekmeyi başarmıştır.
Bir süre sonra oyunun dağıtıcı şirketi olan Ubisoft ile anlaşmazlıklardan ötürü oyunun tüm marka haklarının dağıtıcı firmaya gitmesinin ardından Crytek yeni bir oyun yapımına girişmiştir.
Bu oyun da yine döneminde özellikle grafikleri dolayısıyla çokça konuşulan Crysis’tir. döneminde çoğu insanın bilgisayar sistemi kaldırmadığı için oynayamadığı bu oyun çıktığı yıl VGX En İyi Grafik Ödülünün de sahibi olmuştur.
Geçtiğimiz günlerde Sony Playstation5 tanıtımında kullanılan oyun demosunu yapan firma ise 1998 senesinden beri grafik motorları konusunda başarılı olan Epic Games’dir.
Epic Gamesin geliştirdiği Unreal Engine ise diğer birçok grafik motorundan farklı olarak sadece oyun sektöründe değil aynı zamanda sinema sektöründe de kullanılmaktadır.
Örneğin bir patlama veya gerçekte olmayan bir alanın tasvirinde bu motorlar kullanılır. Motorda, sinema oyun kısmına göre gerçekliği daha yüksektir ve oyun olarak iki bölüm vardır ve bunlar bugüne kadar sadece kendi amaçları doğrultusunda kullanılmıştı.
PlayStation5 demosunun yayınlanmasının ardından firmadan gelen açıklama ise artık sinemada kullanılan kısmın oyun tarafında da kullanıldığı bu sayede oyunların gerçeklik algısına daha da yaklaşılabileceği belirtildi. Bu durum ise biz oyuncuları bir hayli heyecanlandırıyor.