Mutfaklarda gıda atıklarını ve israfı önleme, Sirha İstanbul’da, Metro Toptancı Market ve Gastronometro stantlarının öne çıkan konusuydu. Türk ve yabancı şeflerin ürünlerin hiç atığa dönüşmemesi için uyguladığı tarifler ve hazırladığı menüler hem hayranlık yarattı hem de konuklardan tam not aldı.
Metro Toptancı Market, Türkiye’nin en önemli gastronomi fuarı Sirha İstanbul’da bu yıl gastronomi keşif platformu Gastronometro ile birlikte iki ayrı stantla yer aldı. Metro ve Gastronometro’nun lezzet şovları dikkatleri üzerinde toplarken, farklı tadım aktiviteleri ve gastronomi dünyasının en son trendleri de yine bu stantlardan izleyicilerle paylaşıldı.
Dünyanın bir numaralı mikro filiz üreticisi Koppert Crest’in dünyaca ünlü İngiliz şefi Paul Da Costa-Greeves’in, restoran mutfaklarında gıda israfının önüne geçilmesi için ürünlerin nasıl verimli kullanılacağına dair bilgileri, mikro filizlerle örnekleyerek anlattı. Özellikle çeşitli otlarla hazırlanan ve istiridye tadı veren ‘vejetaryen istiridye’ katılımcılara hem büyük şaşkınlık hem de lezzet şöleni yaşattı.
Dünyanın en son gastronomi trendlerine yönelik bilgileri hazırladığı yemekler eşliğinde aktaran, tat eşleşmesi yaklaşımının duayen kurumu foodpairing.com’un kurucusu Peter Coucquyt ise farklı kültürlere yönelik lezzet eşleştirmeleriyle konukların beğenisini topladı.
Anadolu Sofralarında, Gıda İsrafının İzinde
Meyve ve sebzede yaşanan gıda kayıp ve atıklarını azaltmak üzere hayata geçirdiği çalışmalarını ‘Metro Gıda Hareketi’ çatısı altında toplayan Metro Toptancı Market, Sirha İstanbul Fuarı kapsamında da gıda israfı konusunda farkındalık arttıracak içerikler ile konuklarıyla buluştu.
Yemek kültürü araştırmacısı ve Metro Kültür Yayınları Yönetmeni Nilhan Aras, mutfaklarda hayata geçirilecek ufak değişikliklerle gıda israfını azaltmanın mümkün olduğunu belirterek, “Anadolu mutfağının temelinde israf ve atıktan kaçınmak vardır; çünkü halkın çoğu zaman israf ve ziyan etme hakkı olmamıştır. Bu nedenledir ki, bayatlamış ya da artmış yiyecekler kolaylıkla yeni bir yiyecek haline çevrilebilir. Örneğin; peynir yapımı sırasında pıhtının altında kalan suyla yeni bir peynir yapılır. Reçeller bazen meyvenin kendisiyle değil kabuğuyla hazırlanır.
Sebzelerin sapları, kabukları, bir tarif için çıkarılmış ve elde kalmış içleri kurutularak yeniden değerlendirilmek üzere saklanır. Tahıllar ana kullanımlarından farklı tarifler için tutulur. Ekmek ise dini ve milli bir gelenek olarak, şimdilerde değilse bile yakın geçmişe dek, asla atılması düşünülmeyen bir nimet olmuştur” diye konuştu.
Lokanta Armut’un Şefi Burak Zafer Sırmaçekici ise Anadolu mutfağında kullanılan yöntemlere ilişkin püf noktalarını katılımcılarla paylaşırken, farklı bölgelerin kendine özgü reçetelerinden esinlenerek hazırladığı yemekleri konuklara ikram etti.
Mutfaklarda israfı önlemek için ünlü şeflerden püf noktaları
18 Kasım Cumartesi gününe kadar devam edecek olan Sirha İstanbul Fuarı’nda birbirinden ünlü şefler Gastronometro standında farklı etkinlikler gerçekleştirecek. 17 Kasım Cuma günü Nicole Restoran şefi Aylin Yazıcıoğlu ve Kantin Restoran’ın şefi Şemsa Denizsel restoranlarda gıda atıklarını azaltmak için nelere dikkat ettiklerini aktaracaklar. İki şef, katılımcılara ve tüm kamuoyuna “Ziyan etme!” mesajı verecek.
Aynı gün Gastronometro standında gerçekleşecek bir başka etkinlikte ise ünlü şefler Ali Ronay ve Tongar Fırat, “Mutfakta atığı planlayarak önle!” diyerek hazırladıkları özel lezzetleri konukların beğenisine sunacaklar.