Yazar: Timur Demir
Buyer Network Academy Yönetim Kurulu Üyesi
BuyerNetwork.Net – Satınalma Kulübü
UXServices tarafından düzenlenen UXistanbul Kullanıcı Deneyimi Konferansının beşincisi 19 Şubat Salı günü dünya genelinden konuşmacıların katılımıyla Point Hotel Barboros’ta gerçekleşti.
5. UXistanbul Konferansında; Google, Amazon, Atlassian gibi sektör lideri firmalardan birçok konuşmacı sunum yaparken, birçok eğitim de gerçekleşti. Gerçekleşen sunumlarda; kullanıcı deneyiminden, ürün yönetimine birçok konu ele alındı. Konferanstaki eğitimlerde ise oyunlaştırma, dijitalleşme ve kullanıcı deneyimi odaklı birçok konu ele alındı.
Konferansta katılımcılara çekilişle, üç adet Sketch lisansı ve Şubat 2020’de gerçekleşecek olan UXistanbul konferansına katılım hakkı verildi.
Etkinlik UXservices’tan Besim Kosova’nın; farklı düşünmenin yanı sıra farklı üretmeye vurgu yaptığı ve önceki yıllarda gerçekleşen UXistanbul konferanslarından bahsettiği açılış konuşması ile başladı.
Besim Kosova’nın konuşmasının ardından Google’ın Kullanıcı Deneyimi Direktörü Elizabeth Churchill, “Kullanıcı Deneyiminde Mükemmelliği Material Design ile Ölçeklemek” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Churchill, sunumunda; Material Design’ın nasıl geliştirildiğini ve bir tasarım sistemi kullanmanın ne gibi faydalar sağladığını Google’dan örneklerle açıkladı. Sunumunda bir yazı alanı tasarlamak için neler yaptıklarından, Google ikonlarının ve Gmail’in yeni arayüzünün nasıl tasarlandığına dek birçok konudan bahsetti.
Elizabeth Churchill’den sonra Mind the Product’tan Marc Abraham, ürün geliştirmede sürecinde yaşanan zorlukları ve bunlarla nasıl başa çıktığını anlatan bir sunum yaptı. Bir ürün yöneticisinin ürün geliştirme esnasında nelere maruz kaldığını, süreci nasıl kontrol altına alabileceğini, paydaşlarla ilişkilerinin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlattığı sunumu ile Marc Abraham ürün yönetiminin görünmeyen tarafına değindi.
Bu iki ana konuşmanın sonrasında, 6 farklı salonda gerçekleşen çeşitli eğitimler ile devam eden etkinlik, öğle yemeğinden sonra 4 farklı salonda devam eden 12 konuşmaya ev sahipliği yaptı. Bu kısımda BMW’den Coca Cola’ya birçok konuşmacı tasarım ve kullanıcı deneyimi odaklı sunumlar gerçekleştirdi.
Amazon’dan Daria Tarawneh’nin “Geriye Doğru Çalışmak: Amazon’un İnovasyon Kültürü” konulu sunumu ile devam eden konferansta Daria Tarawneh, Amazon’un nasıl bu kadar hızlı bir şekilde inovasyon yapabildiğini, bunu nasıl başardıklarını bir Kullanıcı Arayüzü Tasarımcısının gözünden anlattı. Amazon’da ürün yöneticilerinin daha ürün çıkmadan ürün hazırmışçasına bir basın bülteni hazırlayarak ürünü test ettiklerini ve böylece birçok maliyetin önüne geçip çok hızlı aksiyon alabildiklerini aktardı.
Daria Tarawneh’den sonra, Trello ve Jira gibi yazılımların üreticisi olan Atlassian’dan Benjamin Kappler “Kurumlarda Kullanıcı Arayüzü Tasarımı” konulu sunumunu yaptı. Kappler daha sunumunda daha önceden çalışmış Apple ve Hepsiburada’dan örnekler verdi. Sunumunun başında sıkı çalışmaya değinen Kappler, Malcolm Gladwell’in Outliers kitabında yer alan bir alanda uzmanlaşmak için 10 bin saat çalışmak gerektiğini anlatan 10 bin saat kuralından bahsetti. Konuşmasında “Double Diamond” gibi methodlardan bahsederek, Apple ve Hepsiburada’daki projelerinde nasıl bir yol izlediğinden de bahsetti.
Konferansın son konuşmasını Youtube’dan Nizar Saqqar “Kullanıcı Odaklı Tasarım Kültürü Nasıl Oluşturulur?” konusundan bahsederek gerçekleştirdi. Konuşmasında kullanıcıya odaklanan bir tasarım anlayışı oluşturmak için yapılması gerekenleri Youtube’dan örnekler vererek anlattı.
UXistanbul 2019, dünya genelinden 17 konuşmacı ve 6 eğitimle gerçekleşti. Kullanıcı deneyimi ve ürün dünyasından 350’den fazla katılımcının geldiği konferansın altıncısı 2020’de gerçekleştirilecek.